dissabte, 31 d’agost del 2013

Rajol de Granollers

 
Continuem amb el tema de la Festa Major. Fa vint anys es va convocar un concurs amb la finalitat de triar un dolç que es convertís en el típic de la Festa Major de Granollers. Va guanyar el Forn de Ca L'Espinasa, amb aquest rajol de pasta de full farcit de praliné d'avellanes. A la Festa Major es pot trobar a totes les pastisseries de la ciutat.
 
És un dolç molt ben trobat, doncs l'orígen de la Festa Major i de la rivalitat entre les dues colles, els Blancs i els Blaus, rau precisament en la rivalitat entre dos rajolers, per veure qui dels dos feia més rajoles.
 
Aquí us en porto la meva versió.
 
Ingredients
  • Una làmina de pasta de full fresca
  • Sucre
Per al farcit:
  • 200 ml de nata per muntar
  • 200 grams de xocolata per postres
  • 50 grams d'avellanes
Preparació
 
Comencem el dia d'abans, preparant el farcit. Posem la nata en un cassó al foc, i quan comenci a bullir apaguem el foc i afegim la xocolata a trossets. Remenem amb una espàtula fins que es desfaci la xocolata i la posem en un bol. Quan hagi perdut temperatura, la guardem a la nevera fins a l'endemà.
 
Agafem la pasta de full, la desenrotllem i espolvoregem sucre per sobre. Passem un corró per sobre de la massa, de manera que el sucre es vagi integrant a dintre.
 
Un cop la massa l'hagi absorbit, li donem la volta i repetim l'operació per l'altre costat. Punxem la massa amb una forquilla per evitar que pugi gaire al coure. Si volem un sol rajol gran, amb un tallador de pizza partim la massa per la meitat. Si en volem tres o quatre de petits, doncs la partim en les vegades necessàries.
 
Introduim la massa al forn a 210º uns 10 o 15 minuts, fins que estigui ben dauradeta.
 
 
Un cop estigui cuita, la treiem del forn i la deixem refredar.
 
El farcit l'hem de treure tres o quatre hores abans de la nevera, per a que recuperi una mica de temperatura.
 
Triturem les avellanes amb la picadora o la mà de morter, de forma que quedin ben picadetes. Les afegim a la barreja de xocolata i nata, i amb un batedor manual o elèctric la batem per a que agafi una mica de volum. Ho posem en una mànega pastissera, o bé podem fer servir també una cullera.
 
Agafem una part del rajol, i per sobre de la cara que ha quedat a dalt quan estava al forn, posem el farcit, abundant. Quan acabem d'escampar-lo, el tapem amb l'altra part, de forma que la part que tocava amb la safata del forn quedi per sobre. Així ens quedarà ben llis pels dos costats, com un autèntic rajol.
 

I ja el tenim!!! Com haureu vist és molt senzill de preparar, i és un postre fantàstic. Acompanyat d'una copa de cava fresquet, encara millor!!!
 
Demà diumenge ja s'acaba la Festa Major, però com diu La Guimbada:
 
"Quan l'estiu s'acaba i s'acosta anar a currar,
Granollers fa festa i no pensa en l'endemà"
 
Que tingueu un dolç cap de semana!!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

M'encanta llegir els teus comentaris. Gràcies per visitar-me, i fins aviat!!!