Definitivament, aquest any vaig tard. Avui publico la recepta del tortell de Reis... un dia després de menjar-lo!!! No anem bé... el que m'ha animat a publicar-la és la versatilitat d'aquest tortell, ja que el podeu fer també per Sant Antoni, que és el 17 de gener, o en qualsevol festivitat que us vingui de gust, recobert de fruits secs, farcit, sense farcir... així doncs, he pensat que valia la pena.
Pel que sí que soc a temps és per a començar una dieta estupenda per eliminar les restes gastronòmiques d'aquestes Festes de Nadal... l'altre dia vaig llegir que a la dieta d'amanida i pollastre per aprimar-se li diuen dieta "lechuga-pechuga" i em va fer molta gràcia. He decidit que en català, per a fer també el rodolí, li podem dir dieta "enciam-aviram" i queda la mar de bé.... doncs això, tremoleu enciams del Vallès, que vaig a per vosaltres!!!
Primer, però, la recepta del tortell. Som-hi!!!
Ingredients
Per a l'esponja:
- 50 grams de farina de força
- 16 grams de llevat fresc
- 10 grams de sucre
- 30 grams de llet
Per a la resta del tortell
- 3 ous mitjans
- 70 grams de mantega
- Ratlladura de taronja
- Ratlladura de llimona
- 40 grams de llet
- 30 grams de suc de taronja
- 80 grams de sucre
- L'esponja
- 450 grams de farina de força
- 4 grams de sal
- 500 ml de nata (pel farcit)
Preparació
La recepta original d'aquest tortell és del bloc Kanela y limón, que us recomano perquè té unes receptes fantàstiques que, a més a més, sempre surten de meravella. Jo he fet alguna lleugera variació sobre els ingredients.
Abans de res hem de preparar l'esponja. Posem en un bol la farina, el llevat esmicolat i el sucre. Li afegim els 30 grams de llet tèbia i ho remenem amb una cullera fins que es faci una petita bola de massa. Ho tapem amb un drap i ho deixem reposar una hora aproximadament.
En un bol, batem lleugerament els tres ous, i li afegim la mantega desfeta i la ratlladura de taronja i de llimona. Tornem a batre lleugerament. Afegim la llet tèbia, el suc de taronja i el sucre, i tornem a batre lleugerament. Aboquem aquesta barreja a la cubeta de la panificadora.
Seguidament, afegim a la cubeta tota l'esponja, 400 grams de farina i la sal. Posem el programa que només amassa i dura quinze minuts. Un cop passat aquest temps, afegim els 50 grams de farina restants i tornem a posar el mateix programa. Posem la massa en un bol i la tapem amb un drap o un paper film, per deixar-la llevar fins que dobli el seu volum, aproximadament entre dues i tres hores.
Quan hagi doblat el volum, agafem la massa i la pesem, pesarà uns 900 grams. Jo acostumo a fer dos tortells amb aquesta massa, per tant, la divideixo en dos. Agafem una de les parts i li donem forma de bola, quan estigui la bola feta posem dos dits al centre per fer un forat, i llavors anem donant la forma de tortell tot agafant el cercle amb les mans i anar donant-li voltes per a que quedi una circumferència més aviat fina, dons després tornarà a llevar i doblarà el seu volum.
Dipositem el tortell a la safata on s'hagi d'enfornar. Fem la mateixa operació amb l'altra meitat de la massa. Tapem els tortells amb un drap i els deixem llevar fins que doblin el volum, entre dues i tres hores més.
Quan hagi passat aquest temps, ja podem escalfar el forn a 180º. Pintem els tortells amb ou batut i els guarnim amb fruita confitada, o amb el que més ens agradi. El sucre que els guarneix es fa posant sucre en un bol i afegint unes gotes d'aigua per a que quedi humit, i això li dóna aquesta textura.
Enfornem els tortells uns quinze minuts, vigilant que no se'ns cremin de la part de dalt. I ja els tindrem fets!!! L'aroma que desprenen quan són al forn és indescriptible...
Per farcir-los hem d'esperar a que siguin completament freds, jo acostumo a fer-ho just abans de servir-los. Muntem la nata ben freda amb les barnilles elèctriques i els farcim.
Espero que us hagi agradat la recepta, i que els Reis us hagin portat molta salut, molta energia i molt d'amor. Que tingueu un dolç any 2014!!!
Amb aquesta pinta, ni enciams ni avirams: TORTELLSSSSS!!!!
ResponEliminaBon Any Nou i millor Blog. Ànim i no deixis aquest blog, que ens alegra a molts!!!
Gràcies pels teus ànims i pel teu comentari. Miraré de publicar més sovint, doncs!
EliminaBon Any Nou i una abraçada,