dimecres, 7 de gener de 2015

Tortell de Reis (amb farina d'espelta i sense caseïna)

 
Crec que tots els records que tinc del dia de Reis són bons. És un dia màgic, el dia de Reis i la nit anterior, independentment de l'edat que tinguis. És un dia que ens recorda que en el fons tots som com nens, i que mai hem de perdre la il·lusió ni la fe en la màgia...
 
El meu Rei, des de ben petita, sempre ha estat el ros. No sé perquè el vaig triar, però era el que més m'agradava. I això que no té els ulls blaus...;)  El que és més curiós és que de tant en tant he compartit instants màgics amb aquest Rei, com l'any en que tirava caramels i me'n va caure un a la mà!! O l'any en que em va mirar i em va somriure...
 
Sigui com sigui, ja ha passat el dia i us deixo una proposta de tortell que hem fet aquest any, i que m'ha sorprés moltíssim de bona que era. La recepta és una adaptació del tortell de Webos Fritos, canviant alguns ingredients i una mica al meu aire... Som-hi!!!
 
Ingredients (per a un tortell de mig quilo)
 
Per a l'esponja:
  • 35 grams de llet de soja
  • 5 grams de llevat fresc de forner
  • Una culleradeta de sucre
  • 65 grams de farina d'espelta
Per a la massa:
  • 30 grams de llet de soja
  • 10 grams de llevat fresc de forner
  • 1 ou mitjà
  • 14 grams d'anís sec
  • 250 grams de farina d'espelta
  • 60 grams de sucre
  • Ratlladura de llimona i de mandarina
  • 35 grams de margarina
Per decorar:
  • Un ou batut
  • Fruita confitada
  • Sucre
Preparació
 
Comencem a preparar la massa la nit abans. Per fer l'esponja, barregem el llevat amb la llet tèbia fins que es desfaci, afegim el sucre i la farina i treballem fins fer una bola. La posem en un bol ple d'aigua tèbia i quan suri ja la podrem fer servir (uns deu minuts).
 
Per a preparar la massa, desfem el llevat en la llet tèbia i ho posem al bol de la panificadora. A continuación, anirem posant la resta d'ingredients en l'ordre indicat a la llista, i finalment afegim l'esponja. Posem el programa que només amassa i dura 15 minuts, dues vegades. En total, 30 minuts d'amassat.
 

Quan hagi acabat, posem la massa en un bol, tapem amb film i la deixem a la nevera tota la nit.
 
A l'endemà, treiem el bol i deixem la massa que recuperi temperatura, unes dues hores. Passat aquest temps, agafem la bola i treiem bé el gas, amassant-la amb les mans. Llavors fem un forat al centre amb els dits i li anem donant forma de tortell, mirant que quedi més o menys regular per tot arreu.
 
La dipositem a la safata del forn sobre un paper vegetal i la deixem llevar fins que dobli el seu volum, unes dues hores més aproximadament.
 
Passat aquest temps, encenem el forn a 190º, pintem el tortell amb ou batut i el decorem com més ens agradi, amb fruita confitada, sucre mullat amb unes gotes d'aigua, fruita seca... El posem al forn i en uns quinze minuts ja serà cuit.
 
La farina d'espelta que he fet servir no era de força i ha tingut un comportament fantàstic, tant al llevar com al resultat final.
 
Espero que us hagi agradat i que tingueu un dolç retorn (encara que difícil!) a la rutina després de les festes nadalenques!!!

6 comentaris :

  1. Te una pinta impresionant!!!

    I segur que per portar la farina d'espelta, aquest tortell el podrá pendre persones que no poden pender farines de blat. Bona pensada!!!

    Espero veure més receptes teves aquest 2015! Bona cuina!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comentari i pels teus ànims!! Intentaré publicar més sovint aquest any...
      Una abraçada,

      Suprimeix
  2. Pero bueno!! tres entradas que me había perdido!! qué delicias para la vista...no quiero ni imaginar como están al paladar...
    ánimo con el blog!
    Manuela,

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Muchas gracias!! A ver cuando me animo y las compartimos... Un abrazo,

      Suprimeix
  3. El tortell té mooooolt bona pinta! No se si saps que organitzo un concurs al meu blog, sortegem un lot deproductes Castey valorat en 160€ i m'agradaria molt comptar amb tu,tens tota la informació al blog, a veure si t'animes! Una abraçada!

    ResponSuprimeix
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pilar!! Ara m'ho miraré, doncs!! Una abraçada,

      Suprimeix

M'encanta llegir els teus comentaris. Gràcies per visitar-me, i fins aviat!!!