dissabte, 13 de juliol del 2013

Xuixos - chuchos - xuts de crema


De vegades, quan comença a arribar el bon temps, m'assalta una pregunta: l'operació biquini, quan comença? És a dir, sé aproximadament quan comença la primavera, l'estiu, les vacances, el curs, però i l'operació biquini?
 
Podríem suposar que per Setmana Santa. Però vaja, no ho crec, entre els bunyols de quaresma i les mones de Pasqua és pràcticament impossible... Podria ser quan comencen els anuncis de biquinis per la tele? O millor, quan comença l'anunci de la cervesa Estrella? Que tot sigui dit, tampoc no he entès mai com pot ser que els que surten a l'anunci, amb la quantitat de cervesa que arriben a prendre no tinguin gens de panxa...
 
Vaja, que un any més torno a fer tard. Som a ple estiu i el més semblant que he fet a l'operació biquini és comprar una crema reductora i refermant que va en un pot molt gran, que miro de posar-me cada dia... quan me'n recordo... Així doncs, com que poca cosa podré arreglar, m'he animat a fer aquests xuixos que ja fa temps vaig veure en un llibre de cuina del Gironès, i que són un dolç típic de la ciutat de Girona.
 
Ingredients
  • 190 ml de llet
  • 15 grams de llevat fresc de forner
  • 1 ou mitjà
  • 15 grams de sucre
  • 400 grams de farina de força
  • 25 grams de mantega
  • Oli de gira-sol per a fregir
Per a la crema:
  • 125 ml de llet
  • 1 ou mitjà
  • 30 grams de sucre
  • 10 grams de farina de blat de moro ("maizena")
Preparació
 
Comencem preparant la crema. Aquesta recepta la vaig veure al blog de la Su i em va encantar, és molt senzilla i ràpida de preparar.
 
Posem en un bol la llet, l'ou, el sucre i la farina de blat de moro, i ho barregem tot bé amb un batedor de barnilles. Ho aboquem en un cassó i ho posem a foc mig sense parar de remenar. Quan comenci a espessir tanquem el foc, en dos o tres minuts ja està feta. La passem a un bol per a que es refredi, tot posant un paper film tocant la crema per a que no faci crosta.
 
Per a la massa dels xuixos, escalfem un xic la llet fins que quedi tèbia i desfem el llevat amb la llet. Introduim aquesta barreja al bol de la nostra amassadora o panificadora, en el meu cas. Tot seguit afegim l'ou, el sucre, la farina i finalment la mantega tallada a quadrets petits. Posem el programa que només amassa i dura quinze minuts.
 
També es pot pastar a mà, posant la farina en un bol en forma de volcà i afegint la resta d'ingredients, acabant amb la llet barrejada amb el llevat. Es va pastant tot primer amb una espàtula i finalment amb les mans fins que quedi una massa elàstica i brillant.
 
Un cop acabat el programa, posem la massa en un bol i la deixem reposar deu minuts per a que perdi el nervi. Passat aquest temps, pesem boletes de 50 grams de massa, amb aquestes quantitats me n'han sortit tretze.
 
Les estirem amb el corró donant forma de rectangle, i quan les tenim totes estirades ja hi podem posar la crema.

 
Enrotllem els rectangles tot tancant una mica les puntes cap a dintre, per a que no surti la crema. Els anem deixant sobre una safata untada amb oli, o bé sobre una làmina de silicona, per a que no s'enganxin. Els tapem amb un drap i els deixem en un racó sense corrents d'aire fins que doblin el seu volum, amb la calor que fa amb una hora estaven llestos.
 
Posem a escalfar l'oli de gira-sol en una paella fonda o wok, quan estigui ben calent posem els xuixos. Els fregim fins que estiguin dauradets, amb cura doncs van molt ràpid, i els posem a secar sobre paper absorbent de cuina.
 

Quan s'hagin refredat una mica els passem per un plat amb sucre i els deixem que s'acabin de refredar del tot. Si no els mengem d'una tirada, és millor conservar-los a la nevera, més que res per a que no es faci malbé la crema.
 

Espero que us hagin agradat! Per acabar us deixo amb l'enllaç de la cançó de l'anunci del que parlava abans... que fa estiu, ballaruca i cap de setmana!!! Segur que, quan l'haguem ballat un parell de vegades, ja haurem cremat tota l'energia que ens dona el xuixo!!! 
 
Que tingueu un dolç cap de setmana!!!

2 comentaris :

  1. M'agradat molt aquesta recepta. Em feia por al principi, però el cert és que no és complicada. I més que disfrutarem demà al esmorzar. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro molt de que t'hagi agradat i t'hagis animat a fer-la!!! Espero que tingueu un esmorzar de diumenge fantàstic. Gràcies pel teu comentari!!!

      Una abraçada,

      Elimina

M'encanta llegir els teus comentaris. Gràcies per visitar-me, i fins aviat!!!